آخرین مطالب

با فرهنگ سازی لازم در این زمینه شاهد حفظ و احیای گیاهان دارویی در عرصه های زراعی و رویشگاه های گیاهان دارویی در کشور باشیم. علمی، فرهنگی، هنری و فنآوری

با فرهنگ سازی لازم در این زمینه شاهد حفظ و احیای گیاهان دارویی در عرصه های زراعی و رویشگاه های گیاهان دارویی در کشور باشیم.

  بزرگنمایی:

مجید اسدی خبرنگار روزنامه جمهوری اسلامی /رییس اتحادیه انجمن های علمی گیاهان دارویی ایران گفت: بیش از 20 درصد گونه های گیاهی دارویی مناطق مختلف کشور از جمله به علت برداشت بی رویه آن در حال انقراض است.

محمدباقر رضایی روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ما در رامسر افزود: دست اندرکاران این حوزه باید اقدامات جدی تری را برای رفع این معضل انجام دهند تا ضمن مقابله با برداشت بی رویه گیاهان دارویی بومی از انقراض آنها جلوگیری شود.

وی ادامه داد: تاکنون گیاه شناسان 9 هزار و 900 گونه گیاهی در ایران را شناسایی کردند که از این تعداد 2 هزار و 300 گونه دارویی خوراکی و صنعتی و بهداشتی است. 

وی تصریح کرد: کشاورزان و بهره برداران با تعامل با کارشناسان امر می توانند تا با بهره برداری اصولی و علمی از بین رفتن و انقراض ده ها گونه گیاهی جلوگیری کرده و با فرهنگ سازی لازم در این زمینه شاهد حفظ و احیای گیاهان دارویی در عرصه های زراعی و رویشگاه های گیاهان دارویی در کشور باشیم.

رضایی به نقش فرهنگ سازی برای حفظ گونه های گیاهی اشاره و اضافه کرد: در بسیاری از کشورهای دنیا حتی با مقدس نامیدن برخی از گونه های جانوری و گیاهی آنها را حفظ می کنند ولی متاسفانه برداشت بیش از حد از گیاه به خاطر سود زیاد بسیاری از گونه های عرصه ای کشور توسط افراد سودجو و غیرمتخصص افزایش خسارت به گونه های گیاهی را به همراه داشته است.

وی خاطرنشان کرد: امروز شاهد برداشت های غیراصولی از گیاهان دارویی هستیم بنحوی در برداشت کتیرا، آنغوزه و باریجه و گونه های دیگر گیاهی که هفت سال زمان نیاز است تا این گیاهان 2 تا 20 گرم عصاره ای در طول سال بدهد با برداشت و تیغ زنی زودتر و غیرحرفه ای علاوه بر خسارت به طبیعت کاهش کمیت و کیفیت محصولات دارویی را موجب می شوند و این در حالی است که در قدیم با حفظ گونه گیاهی برداشت صورت می گرفت.

رییس اتحادیه انجمن های علمی گیاهان دارویی ایران گفت: با توجه به قدمت و ظرفیت های منحصر بفرد ایران در زمینه گیاهان دارویی می توان از آن ارزآوری بسیاری خوبی با ارتقای فرآوری در این بخش داشت ولی محصول بیش از 400 شرکت دارویی و چهار هزار کارگاه های سنتی به دلیل رعایت نکردن استانداردهای لازم در تولید، نگهداری و فرآوری تنها مصرف داخلی داشته و حتی متاسفانه وارد کننده گیاهان دارویی از خارج هستیم.

وی به مغفول بودن آموزش در این حوزه اشاره کرد و افزود: در گذشته برای آموزش تولید و نحوه بهره برداری متخصص به روستاها اعزام می شد ولی با مطرح شدن موضوع ترویج این موضوع کمرنگ شد بنحوی که آموزش به عنوان مهمترین رکن از عملکرد جهادی به سوی مسوولیت های کلاسیک تنزل یافت که امروز شاهد تبعات آن در انقراض گیاهان دارویی هستیم.

استاد پژوهش وزارت جهاد کشاورزی موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور اظهارداشت: رویکرد زراعی گیاهان دارویی باید براساس بازار دنیا که محصولات ارکانیگ خواستار است سرمایه گذاری شود تا با استفاده علمی از سموم در تولید محصول علاوه بر حفظ سلامتی انسان ها، صادرات و رقابت در محصولات دارویی گیاهان ارکانیگ را داشته باشیم.

رضایی تصریح کرد: با حدود 100 گروه زنجیره ای با 700 متخصص می توانیم زنجیره گیاهان دارویی تشکیل شود تا با احیا ، بهره برداری و زراعت صحیح در مناطق و شرایط مناسب به همراه آمایش سرزمینی و انتخاب با داشتن ظرفیت های موجود از جمله خاک، آب و شرایط جوی هر منطقه بررسی و اقدام شود.

رضایی با اشاره به سابقه تحقیقات بیش از 30 سال در حوزه گیاهان دارویی اظهارداشت: با توجه به تخصصی که در فیتوشیمی و بررسی مواد در گیاهان دارم متاسفانه این بخش در کشور مغفول واقع شده و توجه کمتری به این موضوع به همراه فناوری فراوری در کشور موجب برگشت خوردن محصولات گیاهان دارویی به دیگر کشورها شده است.

وی ادامه داد: این در حالی بود که در گذشته ایران نخستین صادرکننده گیاهان دارویی دنیا محسوب می شد و به کشورهای مختلف دنیا از جمله هند، مالزی و چین صادرات می کرد که با توجه به عرصه های غنی و خوبی که داشتیم اگر برداشت ها با حفظ گونه های گیاهی اجرا می شد در صنعت غذا، دارو ، بهداشت و بسیاری از صنایع گیاهان دارویی بهترین محصول را بکار گرفته می شد.

وی با اشاره به بازار جهانی گیاهان دارویی گفت: امروز یکی از موضوعات مهم تهیه محصولات با استانداردهای روز دنیاست که با تولیدات زراعی بدون آفات ، بیماری ها و سموم با همکاری بهره برداران، کشاورزان و متخصصان قابلیت صادرات را داشته باشیم تا با توجه به ظرفیت تولید و گونه های متعدد در ایران بتوانیم رتبه نخست دنیا را در صادرات به خود اختصاص دهیم. 

 

وی خام فروشی را یکی از چالش های حوزه گیاهان دارویی برشمرد و افزود: برای داشتن فرآوری نیازمند فن آوری روز است که متاسفانه که توجه ویژه ای برای تهیه گیاهان و عرقیات با روش های جدید و نوین نداریم و این وضعیت موجب کاهش کمیت و کیفیت محصولات می شود.

رضایی بیان کرد: فرهنگ استفاده از گیاهان دارویی به دانشگاه تولیدکننده و صادرکننده و کشاورز با هم نبوده و به صورت جزیره ای عمل می کنند و کارگاهها و فرهنگ سازی و ارتباطات بین المللی نشان می دهد که در این حوزه فاصله زیادی داریم.

وی به آلودگی بودن برخی از محصولات سموم ، قارچ و بیماریها در برگشت خوردن محصولات صادراتی بعد از ارزشیابی بدون تخصص را شاهد بودیم که نیاز به توجه در برداشت مناسب، نگهداری و فرآوری و بسته بندی مناسب قرار دهیم تا صادرات با بسته بندی خوب و جذاب انجام بشود.

رییس اتحادیه انجمن های علمی گیاهان دارویی ایران به نقش رسانه های دنیا در معرفی یک گونه گیاهی به مردم اشاره کرد و افزود: باید در کشور تبلیغات برای فرهنگ سازی در آشنایی و حفظ گونه های گیاهی و جانوری را با جدیت دنبال کنیم.

وی ادامه داد: از لحاظ طبیعت بسیاری از گونه ها به دلیل فرهنگ اشتباه در حال انقراض هستند از جمله آویش، که برداشت عمومی بدون توجه به حفظ آن انجام می شود.

وی بیشترین ارزآوری را گونه ها گیاهی باریجه، آنغوزه، گل محمدی، گیشنیز، آویشن است و مشکل امروز را جزیره ای کارکردن در حوزه گیاهان دارویی دانست و بر ضرورت تجمیع ، تخصصی با بهره گیری از فن آوری روز را ضروری دانست


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

امام جمعه سیمرغ گفت زمان انتقام سخت از صهیونیستی های جنایتکار فرا رسیده است

ادای احترام خادمان ولایت به پاسداران امنیت؛ خادمیاران رضوی سیمرغ به دیدار فرمانده جدید سپاه رفتند

برنامه‌ریزی برای کاهش مصرف برق در سیمرغ / صنایع و مشترکان پرمصرف زیر ذره‌بین

اخبار > مسائل و مشکلات حوزه آرد و نان شهرستان سیمرغ در استان مازندران بررسی شد

فرمانده ناحیه مقاومت بسیج سیمرغ اعلام کرد: تعامل همه‌جانبه، رمز خدمت‌رسانی به مردم

دل‌ها در فراق روح خدا سوخت؛ خادمیاران رضوی سیمرغ

مراسم ایام شهادت آقا امام محمد باقر علیه السلام و آیین گرامیداشت سالگرد ارتحال ملکوتی حضرت امام خمینی (ره) و شهدای قیام خونین 15 خرداد

فرمانده جدید، برای تحقق اهداف عالی نظام و منویات مقام معظم رهبری(مدظله‌العالی) تلاش نماییم

وی همچنین روز های 14و 15 خرداد را حساس و سرنوشت ساز برای ملت ایران برشمرد و گفت هر چه ملت ایران دارد به برکت حضرت امام راحل است

کاروان زائران خواهر از شهرستان سیمرغ به مزار مطهر سردار شهید حاج قاسم سلیمانی اعزام شدند

همزمان با شب شهادت امام جواد (ع) یادواره پنج شهید سرافراز دینه سر وپایین منزل و مراسم سالگرد شهید آیت الله رئیسی

سیمرغ راهپیمایی جمعه های خشم مردم شهر کیاکلا در حمایت از حزب الله لبنان و اظهار همدردی با مردم غزه

یادواره شهدای خدمت و آزاد سازی خرمشهر با محوریت سردار شهید صمصام طور دیروز در حسینیه گلزار شهدای دستکنده کلا شهرستان سیمرغ

پیام تبریک جناب سرهنگ اسدی به مناسبت سوم خرداد

نماز ظهر و عصر توسط امام جمعه شهرستان در منزل این شهید گرانقدر اقامه گردید.

مردم که اهل ذلت پذیری نباشند پیروز هستند به خصوصی هنگامی که در مسیر ارزش های الهی ایستادگی و مقاومت کنند آن زمان است که مقاومت ارزش الهی پیدا می کند

همزمان با روز بزرگداشت خیام؛ کارگاه کتابخوانی «هزار سال شعر فارسی» در سیمرغ برگزار شد

حجت الاسلام والمسلمین خانلری امام جمعه سیمرغ گفت خلیخ فارسی همیشه به این نام بوده و باقی خواهد ماند

گلدوست در ادامه افزود که سهمیه اشتغال شهرستان 145 نفر بود، اما خوشبختانه موفق شدیم این میزان را به 162 نفر افزایش دهیم.

یک قطعه زمین به مساحت 650 مترمربع از سوی یکی از خیرین برای ساخت ساختمان جمعیت هلال‌احمر اهدا شده

اولین یادواره شهدای دانش آموز سیمرغ که با سخنرانی سرکار خانم فهمیده

بزرگترین جشن خانوادگی امام رضایی ها در شهرستان سیمرغ

ستار هاشمی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با حضور در منزل امیر سرلشگر خلبان شهید احمد کشوری با خانواده این شهید والامقام دیدار و گفتگو نمودند.

در این مذاکره از عزت و شرافت این ملت حفاظت می کنیم و هرگز از حق مسلم خود در غنی سازی کوتاه نخواهیم آمد

پیام تبریک فرماندار شهرستان سیمرغ به مناسبت ولادت باسعادت امام رضا(ع)

پیام تبریک مولایی رئیس بنیاد شهید و امورایثارگران شهرستان سیمرغ به مناسبت ولادت هشتمین اختر تابناک سپهر امامت و ولایت، امام رضا(ع)

بهره مندی 76 خانوار در سیمرغ از خدمات مسکن مددجویی در سال گذشته سید جواد مصلحی

خبرنگار فجر شمال /تجلیل_از_خانواده_شهدای_فرهنگی امروز یکشنبه 14 اردیبهشت ماه

سفارش میکنم که نگذارند مزدوران دست نشانده آمریکا و سرمایه داران تجاوزگر که آرامش و امنیت مردم را می گیرند

هیات رزمندگان اسلام شهرستان سیمرغ هیات برتر کشور شد

حجت الاسلام والمسلمین خانلری ضمن پرداختن به مسائل مهم روز بر ضرورت پیگیری قاطع بندرعباس و مجازات مسببین آن تاکید کرد

پیام تبریک فرماندار شهرستان سیمرغ به مناسبت بزرگداشت #روز_معلم

جشن با شکوه سالروز ولادت باسعادت حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها همراه با تجلیل از دختران فعال

امام جمعه سیمرغ در اولین جلسه شورای‌ فرهنگ عمومی عنوان کرد: پیشرفت یک جامعه ارتباط تنگاتنگی با فرهنگ دارد

پیام تبریک فرماندار شهرستان سیمرغ به مناسبت روز شوراهای اسلامی رجبعلی‌وهابی‌خنکداری فرماندار

پیام تبریک فرماندار شهرستان سیمرغ به مناسبت روز شوراهای اسلامی رجبعلی‌وهابی‌خنکداری

پیام تبریک به مناسبت نهم اردیبهشت ماه روز شوراها بخشدار بخش تالارپی جناب مرزبان

وصیت نامه شهید گرانقدر فرزاد کریمی: سلاحهای من و دیگر مبارزان راه خداست بدست شماست مبادا آن را بر زمین بگذارید شما اسلحه را برگیرید

مراسم به مناسبت شهادت امام جعفر صادق علیه السلام

فرازی از وصیت نامه شهید گرانقدر: از شما می خواهم حجاب و عفت تان را حفظ کنید

هر شهید حمایت از یک کودک یتیم)

مراسم عزاداری سالروز شهادت جانسوز ششمین اختر تابناک آسمان امامت و ولایت حضرت امام جعفر صادق علیه السلام

حجت الاسلام خانلری با قدردانی از زحمات کارگران نقش آنان را در توسعه و پیشرفت کشور حیاتی دانست

صبح امروز پنجشنبه مورخ 1404/02/04 مراسم دسته روی در شهرستان سیمرغ

پرداخت 25 میلیارد ریال وام‌حمایتی در سال 1403 در شهرستان

دوم اردیبهشت سالروز تاسیس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به فرمان حضرت امام خمینی (ره) است،

روز ارتش جمهوری اسلامی ایران که تبلور استقلال و آزادی مردمی است

پیام تبریک معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مازندران

ایجاد 120 فرصت شغلی برای مددجویان و نیازمندان شهرستان سیمرغ

مددکار و معتمدین معین، از والدین روحانی شهید گرانقدر ابراهیم ترابی دیدار کردند